A team of UCLA and HUD students, led by architect Peter Ebner, has built a 3D printed "clamshell house" which can be broken down into two pieces for easy transportation.

The 7'x7' 'micro home' is constructed of sand-based plastic material designed to be lightweight, versatile and above all, modular and mobile.

While it would be easy to dismiss the project as 'experimental,' the forward-looking design is a reflection of a trend toward smaller space homes which offer "flexible and versatile living."

Equipped with a "special folding toilet," a tiny kitchen countertop with a sink and a variety of other modest, yet useful, amenities, the clamshell house also includes a projection TV screen which covers a large portion of one wall.

Created by an interdisciplinary student team under the direction of professor and architect, Peter Ebner, the students developed the 3D printed house in conjunction with 3M futureLAB and voxeljet. The first house was printed by the German firm in Bavaria.

From 2003 to 2009, Ebner was the Chair and Professor for Housing and Housing Economics at the Technische University in Munich, Germany. Having previously taught at the University of Roma Tre in Rome, Italy; the International Summer Academy of Fine Arts in Salzburg, and the Graduate School of Design at Harvard in Boston, Ebner has also led workshops at Tohoku University in Sendai, Japan and UCLA Architecture and Urban Design in Los Angeles. Now Ebner leads the 3M futureLAB each year as well.

Students from the University of California at Los Angeles and the University of Huddersfield in West Yorkshire, UK, designed the experimental dwelling to allow for easy transportation to a site and so that it could be built to withstand a range of different environmental conditions.

Integrating as it does a bathroom, a kitchen, a bed and a table, the design features luxury elements like a multi-media system and rear projection screen.

The Clamshell House was printed with a sand-based plastic bound together with a specially made glue to give it its undulating shape. A single opening cut into the structure is used to channel ambient light and provide ventilation. Ceiling lamps and additional LED lighting were included as well.